MENU
Nieczynny browar w widoku ogólnym.

Dodał: Krzysztof Bach° - Data: 2021-02-28 23:03:06 - Odsłon: 61
25 lutego 2021

Data: 2021:02:25 16:51:04   ISO: 1600   Ogniskowa: 18 mm   Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3500   Przysłona: f/11   Ekspozycja: 10/5000 s  


Pierwszy browar w Sobótce powstał w 1817 r. założony przez barona Ernsta von Lüttwitza. W latach 1858-59 jego syn Wilhelm von Lüttwitz rozbudował zakład i ustanowił spółkę komandytową "Gorkauer Societats Brauerei A.G.". Zmiana formy na spółkę akcyjna i pozyskanie inwestora tajnego radcy von Kulmitza pozwoliło w 1909r. na uzyskanie wydajności ok. 50000 hektolitrów piwa rocznie. Tradycje piwowarstwa w tym regionie sięgają XIV wieku co pozwoliło na produkcje piwa leżakowego, mocnego, słodowego oraz ''koźlaka'' (Jungbier), piwa sezonowego z przeznaczeniem do spożycia w maju, jesienią i na Boże Narodzenie. Browar miał oddziały w Wałbrzychu i Nowej Rudzie oraz 32 filie. Piwo z browaru serwowano w wielu lokalach, w samej Górce w restauracji ''Rosalienthal''. W 1939 r. browar zatrudniał 17 urzędników i 75 robotników. W XX w. był to jeden z największych browarów na Dolnym Śląsku. Działał pod nazwą "Gorkauer Societats Brauerei A.G.", adres: Gorkau, St.Ströbel. Po II wojnie światowej niezniszczony browar został upaństwowiony i wszedł w skład Zakładów Piwowarskich we Wrocławiu. Stopniowo ograniczano produkcję i w 1997 roku zakład zamknięto. Pod koniec działalności produkował 80000 hl. piwa rocznie. Obecnie główny budynek stoi opustoszały, a oficynę przejęła hurtownia alkoholi.

Szczególnie godnym zainteresowania miejscem była leżakownia wykuta w skale góry Ślęży, w której panowały naturalne warunki chłodnicze (Pomieszczenia miały konstrukcje przypominającą termos. Wewnątrz sal budowano dodatkowe pomieszczenia o cienkich ściankach za którymi układano lód otrzymywany ze stawu. Aby utrzymać ciągłość ''produkcji" lodu w 1898 zainstalowano maszyny zasilane prądem). Dodatkowo aby poprawić jakość wody zarządzający browarem udziałowiec tajny radca von Kulmitz polecił wykuć w górze sztolnie, które miały za zadanie zbieranie i filtrowanie wody. Przefiltrowana woda gromadziła się w ogromnych cysternach w podziemiach browaru.

Dodatkowe informacje o browarze za art. z Odkrywcy nr 115, K. Krzyżanowski, D. Wójcik, s. 3

  • /foto/243/243749m.jpg
    1880 - 1900
  • /foto/6655/6655597m.jpg
    1885
  • /foto/133/133999m.jpg
    1899
  • /foto/5848/5848748m.jpg
    1899
  • /foto/6081/6081277m.jpg
    1900 - 1910
  • /foto/4214/4214305m.jpg
    1900 - 1945
  • /foto/382/382583m.jpg
    1904
  • /foto/426/426060m.jpg
    1904
  • /foto/6903/6903530m.jpg
    1904
  • /foto/3561/3561380m.jpg
    1905
  • /foto/216/216779m.jpg
    1906
  • /foto/9059/9059027m.jpg
    1910
  • /foto/239/239246m.jpg
    1910 - 1913
  • /foto/454/454357m.jpg
    1910 - 1919
  • /foto/236/236753m.jpg
    1911
  • /foto/333/333300m.jpg
    1920 - 1935
  • /foto/297/297919m.jpg
    1925 - 1930
  • /foto/7150/7150754m.jpg
    1930 - 1935
  • /foto/7150/7150755m.jpg
    1930 - 1935
  • /foto/5876/5876122m.jpg
    1930 - 1945
  • /foto/116/116156m.jpg
    2005
  • /foto/192/192788m.jpg
    2007
  • /foto/192/192791m.jpg
    2007
  • /foto/192/192792m.jpg
    2007
  • /foto/192/192794m.jpg
    2007
  • /foto/243/243071m.jpg
    2008
  • /foto/266/266636m.jpg
    2008
  • /foto/3777/3777406m.jpg
    2008
  • /foto/4423/4423031m.jpg
    2014
  • /foto/4423/4423749m.jpg
    2014
  • /foto/4591/4591635m.jpg
    2014
  • /foto/4983/4983589m.jpg
    2014
  • /foto/5947/5947448m.jpg
    2016
  • /foto/5978/5978118m.jpg
    2016
  • /foto/9065/9065135m.jpg
    2020

Krzysztof Bach°

Poprzednie: Ujęcie wody dla browaru Strona Główna Następne: Wnętrze browaru